Hoe je omgaat met falen wanneer je weet dat je teleurstelling zal voelen.

Ik zat bij een netwerkdiner en om de beurt moest men pitchen. Ik dacht: “Ojee, ik weet het effe niet meer, ik ben zo zenuwachtig. Wat als….Als dit maar goed gaat dacht ik, want als het niet lukt dan… Ik ben zo bang dat ik iets verkeerds zeg. Als ik maar geen black out krijg.”

Pitchen is al een dingetje, laat staan met een timer ernaast… Ik kreeg 1 minuut, welgeteld 60 seconden. Ik dacht: “Serieus, meent ze dat nu echt?” Ik begon een beetje zenuwachtig te lachen. Hier houd ik echt niet van. Zo blokkeer ik compleet, terwijl als ik gewoon een gesprek voer met mensen dit me beter afgaat.

Dit was mijn eerste ervaring dat ik tijdens een netwerkbijeenkomst mezelf moest pitchen. 

Wat ik hiervan heb geleerd is dat ik dit niet mijn manier is om mijn verhaal te vertellen, en dat op deze manier verkopen ook niet de manier is die bij mij past. Geen verkopen gedaan die avond; toen baalde ik ervan. Nu kan ik zeggen: “Ik heb ervan geleerd dat het niet mijn type netwerkbijeenkomst was en niet mijn ideale klanten waren”! En door! 

Sinds ik onderneemster ben heb ik geleerd om zaken beter te relativeren. 

Ik geef je een aantal feiten: 

  • Mijn eerste 20 offertes kreeg ik alleen maar een “Nee”.
  • Pas na 23 offertes had ik een klant die besloot om dit bij mij af te nemen.
  • Mijn eerste echte grote opdracht verkocht ik pas na 5 maanden. 
  • Daarna verkocht ik met regelmaat kleinere opdrachten 😊 

Door het tóch te blijven proberen is het uiteindelijk goed gekomen. Oefening baart kunst. Ik merk dat ik er steeds beter in werd, en leerde waarom klanten juist bij mij moeten zijn. Door mijn verhaal vanuit passie te vertellen verkocht ik steeds meer mijn diensten. 

Als ik naar mijn Nee’s kan kijken en zeggen dit is slechts 1 Nee in een rij van heel veel JA’s. Dan is dit toch al minder spannend? 

Meerdere wegen leiden naar Rome. Als het niet lukt dan is er vast wel een andere manier wat wel voor mij werkt. Echt, want als dit niet werkt, zijn er altijd nog tig andere opties die je zou kunnen inzetten om je doel te halen.  

Als het dan een keer niet lukt, dan kan je evalueren en bijsturen en het gewoon weer opnieuw proberen. Je kon als kind ook niet in één keer fietsen. Dat geldt ook hiervoor. 

Als je beseft dat het overleven van je bedrijf niet afhangt van die ene klant, maar dat dit slechts één klant is in een hele reeks van klanten. Hoe kijk je er dan naar? Kijk je hier dan met andere ogen naar? Zou je dit meer rust geven?

Het enige verschil misschien tussen jou en mij is het aantal ‘Nee’s’ dat ik heb gehad. 

Ze hebben mij niet afgeleid van mijn doel, ik ben niet op zoek gegaan naar een baan in loondienst, ze hebben mij alleen maar gestimuleerd om nóg extra mijn best te doen en mijn verhaal/aanbod te doen.

Iedere NEE brengt je dichter bij een JA. 

Ondernemen gaat met vallen en opstaan.  JUST DO IT!

Laten we samen, tijdens een telefoongesprek van 30 minuten jouw kansen en mogelijkheden bespreken.

Het adviesgesprek is geheel GRATIS en vrijblijvend.

Met de juiste strategie en tools kom je er wel.
Wil jij jouw bedrijf (online) laten groeien?
Vraag je je af wat daarvoor nodig is en of ik jou daarbij kan helpen?
Laten we samen kijken hoe jij stappen kan zetten:
 Wat zijn jouw doelen en hoe kun jij daar komen.
 Welke stappen jij zou kunnen nemen om je doelen te bereiken.
 Of en hoe ik jou kan helpen.
Plan hier jouw Business Clarity Call:
https://academyvirtualstars.nl/business-clarity-call/ 
Posted in

Virtual Stars

Laat een reactie achter