Ben jij te hard of te zacht voor jezelf?

Ik ben de eerste die zal toegeven dat ik expert ben in het hard zijn voor mezelf. Ik kan enorm pushen omdat ik meer, beter en mooier wil en vergeet dan ondertussen nog wel eens adem te halen. Een groot verschil tussen nu en vroeger is dat ik dit inmiddels heel goed van mezelf weet. Daarom bouw ik nu extra reflectietijd in om me af te vragen: ‘Ben ik mezelf te veel aan het pushen?’, ‘Mag ik ergens even wat rustiger doen?’. Zo kan ik snel herkennen dat het tijd is om weer adem te halen.

Als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, dan ga ik er helemaal voor. Ik ben van nature een sprinter…van snel denken en schakelen tot mezelf snel dingen eigen maken. Ik kan heel goed vastpakken en niet loslaten tot het af is. Als iets mijn interesse heeft, dan heb ik een bovengemiddelde motivatie om ermee aan de slag te gaan. En als ik duidelijk weet wat ik te doen heb, kan ik mezelf daar helemaal in verliezen. 

Ik geef gas en mijn turbo modus gaat aan, onderweg neem ik zoveel mogelijk mensen mee in mijn enthousiasme. Als mijn “turbomodus” weer aangaat dan gaat de motor weer op volle toeren draaien en ik voel mijn energie weer stromen. Op zulke momenten ontstaat mijn passie en drive en ontwikkel ik nieuwe dingen.

Daarna kom ik weer in een rustiger vaarwater. Dan heb ik bovengemiddeld meer tijd nodig voor bezinning, nadenken, lanterfanten, reflectie en om uit te rusten en op te laden. Voor mij is dit een heel natuurlijk ritme waar ik gelukkig nu mijn dagelijks leven en als onderneemster ook mijn werkende leven op heb kunnen inrichten.

Hard zijn voor mezelf en doorzetten, heeft me ontzettend ver gebracht. Maar, het heeft ook wat van mij gevraagd.  De afgelopen jaren heb ik moeten leren om minder hard en streng voor mezelf te zijn. Om niet koste wat het kost mijn doelen te behalen. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. Ik had een lesje in zachter zijn voor mezelf nodig. En eerlijk is eerlijk, dat lesje ben ik soms nog steeds aan het leren. 

Mijn advies: een doel is iets om naartoe te werken. Het geeft je richting en iets om naar uit te kijken. Een doel is niet iets wat er zo snel mogelijk moet zijn, ten koste van alles. 

Aan de andere kant zie ik mensen die juist té zacht zijn voor zichzelf. Die al heel snel roepen ‘Ja, ik wil wel, maar nee, nu is niet het juiste moment. Ik moet eerst nog meer tijd voor mezelf nemen. Ik moet nu even naar mijn gevoel luisteren’. En natuurlijk is dat ook belangrijk. Maar, waar je op mag letten is: wanneer je dit eigenlijk als een excuus gebruikt om iets niet te doen. Wanneer je jezelf eigenlijk voor de gek houd.  

In het proces van doelen stellen, zul je namelijk altijd ongemak ervaren. Je vindt het misschien wel spannend om een doel te stellen, omdat je weet dat je in actie moet komen en er iets in je leven gaat veranderen. Of je vindt het spannend omdat je nog niet weet of het allemaal wel gaat lukken. En om dat ongemak zo min mogelijk te hoeven voelen, ga je jezelf verhaaltjes vertellen. Verhaaltjes over waarom nu niet het moment is. Verhaaltjes over waarom het belangrijk is dat je eerst ‘dit’ of ‘dat’ doet. En als gevolg gebeurt er eigenlijk niks. 

Je weet van jezelf wel of je te hard of te zacht bent voor jezelf. Dit verschilt vaak ook per situatie. Het belangrijkste wat je kan doen, is er op letten. Als je de neiging hebt om te hard te zijn voor jezelf, bouw dan dagelijkse reflectiemomenten in om je af te vragen: “Ben ik vandaag te hard voor mezelf geweest? En zo ja, wat kan ik morgen dan beter doen?”.

P.S. Voel jij dat dit voor jou het moment is om in actie te komen? Ben je klaar met wachten op hét juiste moment? Laat mij je helpen, zodat jij jouw moment gaat creëren, om in actie te komen. Stappen gaat zetten zodat jij weet wat je niet moet doen en wat je wél moet doen. Jij kan nu écht gaan knallen! Actie in de Taxi!

 

✨IT IS YOUR TIME TO SHINE!✨

 

Ben jij klaar voor een volgende groeistap in jouw bedrijf?
Boek dan mijn Business Clarity Call!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in

Virtual Stars

Laat een reactie achter