Waarom ziet niemand wat ik kan?

Als ik iedere week iets anders zou mogen doen, zou ik dat fantastisch vinden. Althans, daar ben ik heel lang van overtuigd geweest. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat ik iets zou kunnen vinden wat ik langer dan een paar jaar leuk zou vinden. Ik had al zo vaak de ervaring dat ik iets in het begin interessant vond, maar dat ik er dan al relatief snel weer op uitgekeken was. En heel eerlijk, het was verslavend om dan in iets anders te duiken wat helemaal nieuw was en waar ik me dan weer helemaal in kon vastbijten. Maar, ik werd er ook onrustig van. Steeds als ik iets had opgebouwd, raakte ik uitgekeken en ging ik weer wat anders doen. Ik bouwde daarmee vrij snel een CV van bijna tien kantjes op. Ondertussen dacht ik: “Waarom ziet toch niemand wat ik allemaal kan?”

Inmiddels heb ik heel duidelijk voor een pad gekozen. Ik leef mijn missie en werk in het verlengde van mijn missie. Dit doe ik nu al jaren met superveel plezier en voldoende uitdaging. Want, in al die jaren heb ik mij steeds meer ontwikkeld zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak. Mijn passie is steeds specifieker geworden, steeds meer mezelf gaan begrijpen en daardoor steeds beter geworden in wat ik doe. Als gevolg hiervan ben ik meer uitdaging gaan vinden in wat ik doe en kan ik steeds meer van mezelf hierin kwijt.

Misschien herken jij jezelf wel in mijn verhaal dat je snel dingen eigen kunt maken en dat je veel verschillende dingen leuk vindt. Dat maakt de verleiding groot om veel verschillende dingen te gaan doen. Dat je gaat verbreden. Het starten van iets nieuws geeft ook even een plezierpiek. Alleen neemt die piek snel weer af, omdat het nieuwe al snel niet meer nieuw is, waarna je op zoek gaat naar een volgend nieuw iets. En dit staat jouw werksucces en het plezier op de lange termijn vooral in de weg, omdat je niets aan het opbouwen bent.

Als je nu merkt dat je niet echt ergens voor gekozen hebt, maar vooral ergens inrolt, is het slim om de overstap te gaan maken naar verdiepen in plaats van verbreden. Je hebt namelijk ook een bepaalde mate van intellectuele prikkeling nodig en dat vind je pas in werkomgevingen die complexer zijn. Die complexiteit vind je als je meer gaat verdiepen.

Datzelfde geldt als je niet zo van het jobhoppen bent, maar vooral te lang blijft zitten. Dan ga je ook merken dat je steeds meer een mentale vermoeidheid opbouwt, omdat je niet voldoende intellectueel geprikkeld wordt. In dat geval is het belangrijk dat je gaat nadenken over wat in jouw huidige werk een verdieping zou kunnen zijn.

Om te weten waar voor jou de verdieping ligt, is het nodig dat je weet wat jouw levensmissie is. Deze missie is een onderdeel van jouw blauwdruk. Jouw levensmissie kan klein of groot zijn en hebben betrekking op wat jij voelt dat jij te doen hebt. Vanuit daar kun je gaan bepalen welke stappen je kunt zetten in het verlengde hiervan.

Posted in

Virtual Stars

Laat een reactie achter